Cluster brandweer Neder- Betuwe/ Tiel maakt deel uit van de Veiligheidsregio Gelderland- Zuid en omvat Dodewaard, Kesteren, Ochten, Opheusden en Tiel. In elk dan deze kernen is een kazerne gevestigd. Het bedrijfsbureau is gevestigd in Tiel. Van hieruit wordt naast het uitrukken naar calamiteiten, ook gezorgd voor opleidingen en oefeningen voor brandweer personeel en onderhoud van materialen en voertuigen. Ook alles wat met brandveiligheid van onder andere gebouwen te maken heeft wordt behandeld bij het bedrijfsbureau in Tiel. De mensen die zich hier mee bezig houden, vallen onder risicobeheersing, het voormalige preventie. Dit houdt in dat alle zaken met betrekking tot brandveiligheid, zoals bijvoorbeeld het adviseren van de gemeente bij aanvragen van bouwplannen, het uitvoeren van brandveiligheidcontrole’s en voorlichting aan consumenten of bedrijven, door deze mensen uitgevoerd wordt.

 

Qua brandveiligheid wordt de regelgeving vanuit het Bouwbesluit gehanteerd. In Neder- Betuwe werken de gemeente en de brandweer vaak samen. Daarbij heeft de brandweer een adviserende rol. Dit houdt in dat eventuele constateringen door de brandweer doorgegeven worden aan de gemeente, welke zorg draagt voor de samenstelling van de te sturen brieven en het bewaken van de termijnen.

 

U als bedrijf dient altijd te voldoen aan de gestelde eisen vanuit het Bouwbesluit. Daarnaast bent u natuurlijk zelf verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de brandveiligheid binnen uw bedrijf. Zo zouden het vrijhouden van nooduitgangen en het tijdig laten keuren van uw blusmiddelen vanzelfsprekende maatregelen moeten zijn.

 

Mocht u vragen hebben over brandveiligheid, dan kunt u altijd contact opnemen met de brandweer Neder- Betuwe/ Tiel, via telefoonnummer 0344- 675757. We staan u graag te woord!